Diari de reflexió

Dia 08/11/2020
L'objectiu principal d'aquest blog és proporcionar els coneixements i material necessaris sobre la temàtica escollida als infants de cicle inicial. Considerem d'una banda que, com a grup, treballem de manera equitativa i cohesionada i compartim la majoria d'opinions. D'altra banda, hem establit una constància gairebé diària per tal de no sentir la falta de temps.
Pel que fa al tema escollit, és cert que, en un principi, hem pensat que potser era una temàtica complexa a l'hora de desenvolupar les activitats. No obstant això, gràcies a una pluja d'idees inicial, ens hem sentit còmodes treballant-lo, ja que a mesura que anem aprofundint, trobem idees molt interessants i creiem que els infants gaudirien de les propostes.
Dia 19/11/2020
Per a aquesta primera activitat d'idees prèvies hem proposat, en primer lloc, un joc de memòria com a introducció a la temàtica dels desastres naturals on els nens i nenes aprendran a partir del joc els conceptes que aniran treballant al llarg de la unitat. La segona part d'aquesta activitat consisteix en una tasca on l'alumnat ha d'omplir els buits amb els noms corresponents i també relacionar els fenòmens naturals segons si danyen o no el nostre planeta, a mode de reflexió sobre els possibles aspectes perjudicials d'aquests.
Pel que fa a l'organització del grup al respecte, cadascuna de nosaltres ha aportat bones idees i ens hem ajudat mútuament en la realització de l'activitat. Ens entenem força bé entre les tres i sí que és cert que el que intentaríem millorar per la pròxima entrega és el temps de marge.
Dia 02/12/2020
Per a la segona activitat del nostre blog, relacionada amb les habilitats geogràfiques, hem decidit crear una petita expedició virtual mitjançant la plataforma Tour Creator - Poly. En ella, l'alumnat podrà observar un total de deu volcans d'arreu del món. Podran observar el cràter, conèixer la seva localització, curiositats sobre aquests, la seva activitat, etc.
Creiem que és una proposta original perquè coneguin les diferents regions del món i els fenòmens naturals que s'hi produeixen, així com familiaritzar-se amb l'ús de la tecnologia. Tenint en compte que aquesta unitat didàctica va dirigida a cicle inicial, hem procurat que sigui senzilla d'utilitzar perquè puguin treballar de manera autònoma.
Com a grup, hem seguit treballant equitativament i organitzat prou bé; vam començar decidint com enfocaríem aquesta segona activitat i de quin fenomen natural parlaríem. Una de nosaltres ja coneixia la plataforma digital i ens va semblar ideal per tal de dur-ho a terme i plasmar-hi els objectius.
Dia 06/12/2020
Hem preparat una tercera activitat virtual mitjançant la plataforma LearningApps, relacionada amb l'àmbit de ciutadania i valors, que queda dividida en dos exercicis diferents però relacionats entre ells. En el primer, els infants han de relacionar els diferents fenòmens naturals segons si aquests són inevitables o, en canvi, nosaltres com a éssers humans hi podem fer quelcom al respecte. Al segon exercici han de classificar una sèrie d'accions proposades en perjudicials o beneficioses per al medi ambient. Un cop finalitzada l'activitat, hem trobat adequat el plantejament d'un petit debat on els infants esmentin quines de les accions les duen a terme i quines no, de quina manera, com podrien millorar al respecte, etc. D'aquesta manera, creiem que no només es fomenta la participació sinó que també els infants de cicle inicial comencen a esdevenir autocrítics.
Pel que fa al procés com a grup d'aquesta última proposta per a la unitat didàctica, cal dir que ens ha semblat més complexe proposar bones idees relacionades amb la nostra temàtica, perquè considerem que és complicat fomentar valors a l'alumnat tenint en compte que aquests fenòmens no impliquen l'acció humana perquè succeeixin.